Interesē meža pārdošana Latvijā?

Meži sastāda galveno procentuālo daļu no Latvijas sauszemes. Latvija ārzemju viesiem kā arī mums pašiem, vienmēr saistās ar zaļu dabu, zilām upēm un arī ezeriem, jūras tuvumu.

Zaļie meži pie mums var piederēt gan privātpersonām, gan arī biznesmeņiem, turklāt tos ir atļauts pirkt un pārdot, tiesa gan, jebkurš mežu un cirsmu pirkšanas un, protams, pārdošanas gadījums ir savādāks kā arī noris atšķirīgi. Mežu likumā noteikti ir atrunāti noteikumi, kuri jāņem vērā pērkot un, protams, pārdodot mežus. Kas jāņem vērā, ja gribat pārdot mežu?

Ienāc – https://siardn.lv/transporta-pakalpojumi/

Kāda cena būs mežam?

Viens no galvenajiem cenu noteicošajiem faktoriem ir rentablitāte. Turklāt, šis faktors ir nozīmīgs ne tikai tad, ja mežu iegādāsies vai pārdos valsts, bet arī privātpersona. Ja pārdodat cirsmu, nozīmīga būs koku kubatūra un arī kāda veida mežā tā atrodas. Ja vēlaties pārdot savu meža gabalu Valsts mežiem, tad viņu interesēs noteikti ir iegūt meža zemes, kas ir pēc iespējas tuvāk citiem valstij piederošiem mežiem. Meža cenu visādā ziņā ietekmēs arī ceļu tuvums tam, paša meža atrašanās vieta, grāvju stāvoklis, mežaudze un, protams, zemes auglība. Liela loma ir arī potenciālo pircēju skaitam. Augtāku cenas pidāvājumu ir iespējams saņemt, ja būs daudz pircēju.

Cirsmas cenas Latvijā.

Līdzīgi ir ar cirsmām, taču šeit visnoteicošākais cenu aspekts ir tas, cik daudz pircēju būs gatavi zemes gabalu nopirkt. Dati šajā nozarē izplatās ārkārtīgi strauji, tādējādi, nevajag uzķerties uz pirmā vilinošā piedāvājuma, jo varētu gadīties, ka klients zina, ka pašlaik noteikti ir vienīgais. Pirms cirsmu likt pārdošanā, tā noteikti ir jādasto, jeb jānosaka izcērtamo koku kubatūra m3, balstoties uz koku caurmēru un arī augstumu. Meža zemes dokumentos šāda informācija jau ir norādīta, taču tā ir aptuvena. Pircējs cenas piedāvā vadoties arī uz citiem faktoriem, kā piemēram, par kādu vērtību tiks pārdots izgatavotais sortiments.

Vērtību noteicoši kritēriji.

Meža zemes cenas Latvijā svārstās no dažiem simtiem hektārā, līdz pat pāris tūkstošiem. Loģiski, ka tā lielākā vērtība būs koku tips, kuri aug mežā. Skujkoku mežu cena par Ha  spēj sasniegt pat 8000 eiro! Mežu vērtēšana tiek veikta profesionāli vērtējot neskaitāmus kritērijus, tai skaitā atrašanās vietu, izvešanas attālumu, mitruma pakāpi utt. Jūru un upju tuvumā esošajiem mežiem noteikti ir vismazākā vērtība.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *