Smiltsērkšķis jeb zelta koks, cik nozīmīgs tieši tas var būt cilvēka veselībai?

 

Paši Himalaju augstienes var būt uzskatīti tieši par šī auga dzimteni. Vietējie iedzīvotāji šos kokus dēvē jau par “svētajiem augiem”. Ķīnā labums, ko tad var sniegt smiltsērkšķu ogas, ir atklāts jau 12 gadsimtus. un saskaņā ar mongoliešu ticējumu, Čingishans kā arī viņa karavīri pirms katras uzvaras cīņas lietoja konkrēti smiltsērkšķi. Smiltsērkšķu augļi un arī to unikalitāte jau ir skaidra arī šodien.

Spilgti oranžajās ogās zinātnieki jau ir uzgājuši apbrīnojamu Omega elementu klātbūtni: Omega-3, -6, -9 un vēl reti sastopamās Omega-7 taukskābes, pie tam tieši tās jau ir pilnas ar minerālvielām un pat dažādiem vitamīniem. Tādēļ vairākās valstīs gadsimtiem ilgi smiltsērkšķi bija lietoti, priekš tam, lai uzlabotu imūnsistēmu, samazinātu holesterīnu, palēninātu vecuma pazīmes un dziedētu dažādas ādas kaites.

Apskati piedāvājumu šeit!

Kas pastāv smiltsērkšķu sastāvdaļās?

Pašas smiltsērkšķu ogas jau tiek klasificētas piemēram, kā vitamīnu saturošais produkts. Tās satur dažādus provitamīnus A( līdz pat 10,9 mg%) un vēl tādus vitamīnus, kā B1, B2, B3, B6, C, E, K uc. Smiltsērkšķis satur arī no 3 līdz 6% cukura (fruktoze va glikoze), organiskās skābes (līdz 2,5%) – ābolu un vīnskābi uc., Dzeltenās krāsvielas kvercetīnu, miecvielas, taukaino eļļu, kuras ogu mīkstumā jau ir deviņi procenti, bet sēklās 12%.
Lapās un arī mizā bija uziets 0,4% apmērā alkaloīds hipofēns, askorbīnskābe un pat līdz 10 dažādiem tanīniem, taču auga mizā – līdz pat trīs procentiem dažāda sastāva taukvielas.
Pašas smiltsērkšķu ogas uzkrāj tauku eļļu, kura sastāv no triacilglicerīniem kopā ar piesātinātām un nepiesātinātām taukskābēm, pie tam starp tām pārsvaru gūst mononepiesātinātās skābes; organiskās skābes, pektīns, flavonoīdi, nikotīna skābe un folijskābe, makro un mikro elementi (Br, Fe, Zinc, Cu, Mn, K, Ca), cukuri un daži augu izcelsmes antibiotiku veidi.
Smiltsērkšķu eļļa no augļa mīkstuma jau ir koši oranžā krāsā, no sēklām – dzeltens, pie tam tā sastāvs nedaudz atšķiras. Eļļa no ogām satur līdz pat 0,350% karotīna un vēl karotinoīdus, tiamīnu un riboflavīnu, diezgan milzīgu skaitu (0,165%) tokoferola un būtisku daudzuma vitamīna F, kas regulē ādas vielu apmaiņu.

Kādam nolūkam cilvēki izvēlās smiltsērkšķi un to produkciju?

Tautas medicīnā smiltsērkšķu augi bija lietoti zarnas sienu nostiprināšanā, tā kā tie labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu trakta stāvokli. Smiltsērkšķu stādi jau ir lielisks dezinfekcijas un rētu dzīšanas līdzeklis. Smiltsērkšķim jau ir lieliskas reģenerācijas īpašības, tādēļ to bieži lieto dažāda smaguma apdegumiem, kā arī citām ādas slimībām – vecuma plankumi, grumbas, rētas.
Pati smiltsērkšķu sula un arī nogatavojušās smiltsērkšķu ogas uzlabo vielmaiņu kā arī tiek pielietotas neskaitāmām gremošanas sistēmas patoloģijām, turklāt sulas cena īstenībā nav ir augsta kā varētu likties. Protams, ir vēl iespējama arī pati smiltsērkšķu sulas pagatavošana mājas apstākļos.
Smiltsērkšķi var tikt plaši lietoti ēdiena gatavošanā: tiek gatavotas eļļas, sulas, kompoti, želeja, ievārījums, marmelāde utt. Kā arī smiltsērkšķu eļļa kuņģim būs diezgan laba lieta. Ilgai izmantošanai pašas smiltsērkšķu ogas vai, piemēram, berzē ar cukuru, vai arī sasaldē (visi vitamīni tajā saglabājas līdz pat gadam), tādējādi smiltsērkšķi ziemai var būt sagatavoti. Šos augļus jau var arī izžāvēt.
Šobrīd pastāv neskaitāmi produkti un receptes, kā pielietot smiltsērkšķus mājas apstākļos, piemēram, veselībai ir smiltsērkšķu eļļa kapsulās, ko var lietot labāk pēc konsultācijas ar ārstu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *