Kādā veidā izvēlēties sev okulistu?

Acu ārsts jeb okulists ir jāizraugās ļoti pārdomāti. Mēs uzticam šādam ārstam būtisku lietu – mūsu redzi. Tikai drošs speciālists var saglabāt dzīves kvalitāti ilgus gadus. Latvijas teritorijā protams ir ļoti daudz labu ārstu, taču kā gan viņus sameklēt? Šodien daudzi cilvēki iesāk to meklējumus onlainā, jo šeit jau ir kā atsauksmes tieši par okulistu, gan iespējams uziet speciālistu netālu no savas dzīvesvietas. Tomēr vispirms vajadzīgs saprast kāda tieši ir specializācija, jo acu ārsts ir vispārīgs termins. Tur jau ir trīs specialitātes – optometrists, oftalmologs un optiķis. Ar ko gan viņi atšķiras, mēģināsim tikt skaidrībā tālāk. Var apskatīties informāciju uzņēmuma mājaslapā, kā arī zemāk rakstā!

Vai, piemēram, optometrists un, piemēram, oftalmologs ir tas pats?

Acu redzes pārbaude – kurš šo pakalpojumu varēs izdarīt profesionāli? Pirms tam mēs visi devāmies konkrēti pie ārsta okulista, bet tagad šī kvalifikācija ir sadalīta, parādījās profesijas – oftalmologs un optometrists. Ko viņi dara, kā arī ar ko atšķiras, šeit nav skaidrs. Oftalmologs acu ārsts, kas tad veic var teikt, ka pilnu darba spektru, kas saistīts ar redzi. Īpaša kvalifikācija ir oftalmologs – praktizējošais ķirurgs: dotais speciālists pilda redzes koriģējošās operācijas. Oftalmologs var veikt redzes pārbaudi un diagnostisko izmeklēšanu, nozīmēt ārstēšanu, tostarp jau pēc operācijas, ārsts palīdz tikt galā ar sistemātiskām slimībām, kas veicina sarežģījumus acīm (piemēram, diabēts, artrīts). Savukārt, optometrists nodrošina primāro veselības aprūpi acīm. Arīdzen viņa uzdevumos ietilpst acu pārbaude, kā arī kaišu diagnosticēšana, bet tas neveic ārstēšanu, bet drīkst izrakstīt koriģējošās brilles un lēcas, veikt izmeklējumus, sniedz neatliekamo palīdzību. Gadījumā ja izmeklējuma laikā optometrists ierauga nopietnas problēmas iezīmes, tas nosūtīs pacientu pie oftalmologa, lai noteiktu pareizu ārstēšanas gaitu. Taču kā vēl viens diezgan svarīgs speciālists ir optiķis, cilvēks, kas piemeklē pareizās lēcas, analizējot un interpretējot ārsta izrakstīto recepti. Optiķis ne vienīgi taisa, taču jau pēc vajadzības veic briļļu remontu.

Kam vērst īpašu uzmanību, izvēloties speciālistu?

Ir un būs daudzi cilvēki, kuriem nu jau daudzus gadus ir personīgais acu ārsts, taču, ko labāk darīt laikā, ja jau ir vajadzīgs oftalmologs vai arī optometrists, piemēram, bet nebūs skaidrs meklēšanas virziens? Bieži vien, laikā kad nepieciešama acu pārbaude, mēs mēģinām uzzināt no paziņām. Situācijā, ja nespēj izlīdzēt draugi, tad visbiežāk acu ārsts tiks skatīts online. Šodien konkrēti par ārstiem arī var atrast informāciju gan par sertifikāta esamību, tas būtu pirmais, kas tad jāpārbauda, tā arī vai ir jebkādas sūdzības par izvēlēto speciālistu. Klīnikām jau ir savas mājas lapas, kur pat dažreiz jau ir minēta speciālista izglītība, kā arī sertifikāti. Galvenais būs ārstnieciskās personas sertifikāts, turklāt tam ir jābūt gan oftalmologam, tā arī optometristam. Ja Jums nepieciešama kārtējā redzes pārbaude, droši ejiet pie optometrista, bet, ja rodas kādas problēmas iezīmes vai, piemēram, gribat padziļinātu izmeklēšanu, tajā gadījumā nepieciešams jau oftalmologs acu ārsts.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *