KUR PIRKT MALKU UN GRANULAS?

Vasaras sākums būs vislabākais laiks, kad parūpētis par kurināmo nākošajai apkures sezonai. Esošās apkures sezonas beigas ir labs laiks, kad pārliecināties par savas apkures sistēmas tehnisko pusi un vajadzības gadījumā to savest kārtībā. Ja apkurei izvēlaties malku, tad, iegādājoties to pavasarī vai vasaras sākumā, būs gana daudz laika to izzāvēt lietošanai ziemā. Arī brikešu un granulu iegādāšanās šajā laikā ir izdevīga, jo tiek piedāvātas akciju cenas un pat bezmaksas piegāde! Kokskaidu briketes var izmantot kā lielisku alternatīvu parastajai malkai.

MŪSDIENĪGI RISINĀJUMI APKUREI

Ļoti daudz ko apkures materiāla izvēlē nosaka apkures sistēmas veids. Ja briketes var izvēlēties kā kurināmo gan krāsnīm, gan apkures katliem, tad granulas var izmatot tikai speciālajos granulu katlos. Kā izlemt par labu vienam vai otram apkures materiālam? Visupirms kurināmajam materiālam ir jābūt sausam, jo mēs visi zinām, ka mitrums un uguns nesadarbojas pārāk produktīvi. Ja izvēle krīt par labu granulām un briketēm, tad jāraugās, lai tās būtu blīvi sapresētas. To vislabāk var pārbaudit briketi nometot pie zemes, jo, ja tā sašķīst, tad nav bijusi gana kvalitatīvi izveidota. Tas ir tādēļ, ka ne tik blīvi presētas briketes ātrāk izdeg un netur siltumu. Pati galvenā atšķirība starp briketēm un granulām ir tajā, ka, lai arī cenas ziņā ir līdzigi (120 eur par tonnu brikešu vai granulu un arī malkas kravu), darbs pēc tam ir piņķerīgāks – malka ir jākrāmē pareizi lai tā izžūtu līdz rudenim, savukārt briketes tiek piegādātas mitrumu necaurlaidīgos maisos un ir tikai jānoliek glabātuvē. Jāņem vērā arī brikešu forma, jo kantainas briketes gruzdēs ilgāk, kā apaļas. Kurinot krāsni ar briketēm būs nedaudz jāpiešaujas, lai to nepārkurinātu, jo to siltumspēja ir pusotru reizi lielāka. Skaidru brikešu un granulu vēl viena pozitīva īpašība ir tā, ka degot tik ļoti neaizsērējas dūmvads.

KĀ ATRAST ĒRTĀKO APKURES SISTĒMAS VEIDU?

Ir atšķirība tajā, kā darbojas granulu katli un kā darbojas parastās krāsnis un kamīni. Kokskaidu kurināmais iet ne vien roku rokā ar apkures katliem, bet arī kamīniem un krāsnīm, savukārt, parastās malkas pagales apkures katlos neizmanto. Nopirkta malka būs jāžāvē vismaz pāris mēnešus vai arī par lielu naudu var nopirkt jau sausu malku, taču tā ir pievienotā vērtība, kas attiecīgi arī maksās. Atšķirībā no oglēm, kas pēc izdegšanas nodziest diezgan ātri, kokskaidu kurināmais gruzd un tu siltumu. Krāsnis un kamīni mūsdienās, lielākoties, ir interjera un stila elements, ar otršķirīgu apkures sistēmas funkciju. Vairumam mūsdienās tomēr nav vēlmes pēc garas darba dienas vēl kurināt krāsni un no rīta piecelties salīdzinoši vēsās telpās.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *