KUR MEKLĒT SVĒTKU DZEJOĻUS PIE EGLĪTES?

Gan lieli, gan mazi ar prieku gaida Ziemassvētkus. Katrā ģimenē Ziemassvētku svinēšanas tradīcijas mēdz atšķirties, taču pantiņu skaitīšana un dāvanu saņemšana, noteikti, ir neatņemama sastāvdaļa. Dažādi Ziemassvētku pantiņi skan mūsu prātos jau no mazām dienām – par pīrāgiem, circeņiem un salatēvu. Ja agrāk pantiņus mācīja mamma tad tagad daudzi, tostarp bērni, Ziemassvētku pantiņus meklē paši ar interneta starpniecību, lai visiem sagādātu pārsteigumu svētku kulminācijas brīdī. Protams, ka mūsdienās vispopulārāk ir to darīt ar interneta starpniecību. Šādi pantiņus ir iespējams atrast daudz ātrāk, turklāt bieži vien šādās lapās var uzzināt vairāk par pašiem svētkiem. Atliek atrast īsto un jau pavisam drīz tiksiet pie Salatēva maisā paslēptajām Ziemassvētku dāvanām.

MAZI NIECIŅI VAI LIELAS DĀVANAS – KO DĀVINĀT CITIEM ZIEMASSVĒTKOS

Ziemassvētku novēlējumi, gaišas domas un laba veselība ir labākais ko gribēt priekš otra cilvēka. Nenoliedzami, tas dod pozitīvu lādiņu vēlmi šos gada siltākos svētkus pavadīt mierā un saticībā. Šie ir paši siltākie gada svētki, pat par spīti tam, ka tiek atzīmēti pašā ziemas viducī, turklāt, dažādas tradīcijas tiek piemērotas tieši šim faktam. Daudzi uzskata, ka Ziemassvētki ir kļuvuši pārāk komerciāli un galvenais uzsvars tiek likts uz lieliem pārdošanas apmēriem, taču tā nebūt nav, jo siltas domas un gaiša pieredze ir tas, kas sniedz lielāko prieku. Dāvanām nav jābūt lielām, bet ar nozīmi! Noteikti cilvēki novērtēs pat mazus nieciņus. Ziemassvētku klusais laiks ir lielisks brīdis, lai otram dāvinātu arī labus vārdus.

KĀ ZIEMASSVĒTKUS SVIN CITUR?

Saprotams, ka citu valstu Ziemassvētku tradīcijas var būt atšķirīgas. Pareizticīgo konfesijas pārstāvji Ziemassvētkus svin 7. janvārī, taču, 31.decembrī apmainās ar dāvanām. Kad 15. gadsimtā notika Baznīcas kalendāra maiņa, Austrumu baznīca izvēlējās turpināt lietot Juliāna kalendāru, kas esot ticis lietots arī Jēzus dzimšanas laikā. Ziemassvētkos daudzi arī izvēlas ieturēt gavēni, taču vēl kāds pieturas pie vēl atšķirīgākām svētku svinēšanas paražām. Šajā jautājumā nav pareizu un nepareizu atbilžu, jo svētku būtība paliek nemainīga. Arī Latvijā netrūkst cilvēku, kuri izvēlas svinēt pareizticīgo Ziemassvētkus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *