Cik tad noderīgas tad ir smiltsērkšķi un to ogas mūsu organismam?

Nosaukuma smiltsērkšķi parastais tulkojums sengrieķu valodā – “spīdīgais zirgs”. Senie grieķi pašas smiltsērkšķu lapas izmantoja, piemēram, kā ēdienu vājiem un slimiem zirgiem. Tajos senajos gados zirgs nozīmēja un tika novērtēts daudz augstāk nekā sešsimtais Merssedes mūsdienu pasaulē. Zirgi, kuri lietoja smiltsērkšķu ogas vai lapas, atveseļojās, atgūstot savu svaru, pie tam to spalva palika gluda un veselīga.Smiltsērkšķu augi tiek pieminēti kā Tibetas, gan Mongolijas senajos rakstos, kā arī Ķīnas medicīnā, un visos tajos rakstos aprakstītas universālās ārstnieciskās īpašības ar ko tad ir un būs apveltīti smiltsērkšķu stādi. Kaut gan atnākot melnajiem viduslaikiem, smiltsērkšķi šeit bija aizmirsti, bet šobrīd no jauna atdzima lielā piekrišana doto ogu medicīniskajām īpašībām.

Pašas smiltsērkšķu ogas un arī to ķīmiskās īpašības

Smiltsērkšķi satur vitamīnus A, C, kura ir arī daudz vairāk nekā, piemēram, citronā, visus B grupas vitamīnus, P, PP, E un arī K vitamīnu grupas. Tādēļ smiltsērkšķu stādi jau ir tik unikāli, ka neviens cits augs nevar būt līdzvērtīgs. Smiltsērkšķi par labu terapeitisku kā arī profilaktisku līdzekli padara daudzas bioloģiski aktīvās vielas tā sastāvā. Šajā augā ir atrasti piecpadsmit dažādi mikro elementi. Starp tiem: mangāns un nātrijs, alumīnijs, magnijs, kalcijs, dzelzs, titans, silīcijs un arī citi. Smiltsērkšķis satur ļoti nepieciešamo beta karotīnu, eļļu, organiskās skābes, alkaloīdus, fosfolipīdus, flavonoīdus, leikoantocianīnus, serotonīnu, fenola skābes, inozīdus, holīni, rutīnu, betainu, kumarīnus, pektīna vielas. Pilnīgi visi šie nezināmie apzīmējumi parāda, ka paši smiltsērkšķi ir un būs savdabīga sprāgstviela, kura tika uzlādēta ar veselībai un skaistumam nepieciešamām sastāvdaļām. Pietiek vien ar 100 gramu svaigu ogu, vai, piemēram,, ja būs izmantota smiltsērkšķu tēja, lai bacteria saņemtu gandrīz visu iespējamo uzturvielu un vitamīnu devu, kas nepieciešama dienā. Līdz ar to cilvēki izraugās smiltsērkšķi ziemai. jau kā savdabīgu imunitāti stimulējošo ārstniecisko līdzekli. Taču vēl bez tā visa to daudz pielieto arī medicīnā, ārstējot iekšējo orgānu problēmas, un kā kosmētisko līdzekli.

Kā tad parasti tiek pielietotas pašas smiltsērkšķu ogas?

Senos laikos dziednieki tieši smiltsērkšķu ogas izmantoja daudzu slimību dziedniecībā. Piemēram, smiltsērkšķu sula tika pielietota zarnu traucējumu dziedniecībā vai arī kuņģa sekrēcijas samazināšanā. Smiltsērkšķu ievārījums tika ieteikts dzeršanai cukura diabēta, reimatisma, vitamīnu trūkuma un gremošanas traucējumu situācijā. Pat patlaban smiltsērkšķu sula tiek pielietota veselības stāvokļa uzlabošanai, bez tam tās cena nebūs tik liela.
Smiltsērkšķu ogas lieliski piemērotas desertu gatavošanā un priekš smiltsērkšķu sulas pagatavošana mājas apstākļos. Daudzas receptes pieejamas online vidē. Ja gribat, iespējams iegādāties jau gatavu produkciju, lielā piedāvājumā atrodama arī tāda lietu, kā smiltsērkšķu ievārījums vai smiltsērkšķu tēja, dažnedažādas mērces un arī saldumi, vai smiltsērkšķu eļļa kapsulās..
Kosmetoloģijā smiltsērkšķu augi var būt plaši pielietoti pret jebkāda veida tumšiem lokiem, grumbām, kā arī pret matu zaudēšanu.
Kā redzams, šīs dabas bagātības izmantošana ir diezgan daudzveidīga, tajā pat brīdī pirms sākt aktīvu lietošanu, ieteicams aprunāties ar ārstu, ja esiet stāvoklī vai arī Jums ir kādas čēlas vai komponentu nepanesība.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *